Menu





Een veilige plek
We willen graag dat je je veilig voelt in de Adventskerk. Veilig om te zijn wie je bent. Veilig om je geloof te beleven. En ook veilig om het te benoemen als je je in een situatie niét veilig hebt gevoeld, of als je zo'n situatie hebt gesignaleerd. Daar gaat deze pagina over: een veilige Adventskerk

Wat?
Om het te kunnen hebben over een veilige kerk is het goed om duidelijker te maken wat we daar mee bedoelen. Dat maakt aan de ene kant helder wat we van iedereen verwachten in en rondom het kerkenwerk van de Adventskerk. En het laat ook zien waar we een grens willen trekken. Vandaar een gedragscode om tastbaar te maken wat we vinden horen bij 'een veilige Adventskerk' voor iedereen die daar deelneemt, te gast is, onderdeel van de gemeente is.

Gedragscode
De gedragscode is hier te downloaden en te lezen: Gedragscode.
Er is ook een kortere versie 'in duidelijke taal': Gedragscode in duidelijke taal.

Als u de gedragscode leest dan ziet u dat die niet heel uitgebreid is. Niet alle situaties die kunnen voorkomen staan er in. Toch zet de gedragscode wel de toon voor wat we gewenste en ongewenste omgang met elkaar vinden.

Wat als? - Vertrouwenspersonen
De vraag die vervolgens aan de orde is, is: wat als u iets meemaakt dat u niet lekker zit, dat u als ongepast of ongewenst hebt ervaren? Iets dat u zelf overkomt, of iets dat u waarneemt. Dan kunt u contact opnemen met een van de twee vertrouwenspersonen die de kerkenraad van de Adventskerk heeft aangesteld. Op dit moment zijn dat:
Joke Pennewaard-Duiveman en Albert-Jan Vonk

Aarzel niet om met een van hen contact op te nemen (vertrouwenspersoon@adventskerk.info). Het contact is vertrouwelijk, en u kunt vrij van gedachten wisselen. Zeker ook fijn als u twijfelt over iets of over een situatie. Tegelijk zijn de vertrouwenspersonen natuurlijk ook op de hoogte van de stappen die gezet kunnen worden als u te maken kreeg met (seksueel)grensoverschrijdend gedrag.

En verder - VOG
In veel situaties op werk of bij vrijwilligerswerk is het normaal dat er een 'VOG' (Verklaring omtrent gedrag) wordt gevraagd. Dat gebeurt nu in de Adventskerk nog niet, maar gaat wel gebeuren, eigenlijk voor alle vrijwilligers en professionele krachten die vanuit hun rol te maken hebben met pastorale of diakonale contacten. In die contacten zijn mensen, gemeenteleden, die een beroep doen op de kerk extra kwetsbaar. Vandaar dat een VOG gevraagd gaat worden. Per 1 juli 2025 is dit ook een verplichting vanuit de PKN.
Binnen de Adventskerk is een VOG-procedure ontwikkeld. Hierbij wordt een VOG-aanvraag voor u klaar gezet bij justitie. Met behulp van digID kunt u dan zelf deze aanvraag afronden. Deze VOG-aanvraag is gratis. U kunt dan zelf kiezen of u deze VOG per post of digitaal (via mijn overheid) wilt ontvangen en de wijze dat u dit aan de Adventskerk doorgeeft.

Tot slot
Het kan ook zijn dat u een vraag heeft met betrekking tot 'Veilige Kerk', aarzel dan niet om die met een van de predikanten of andere ambtsdragers te bespreken. Vragen over de procedure of het beleid kunt u altijd stellen aan de commissie veilige kerk (veiligekerk@adventskerk.info). En... als u juist de extra vertrouwelijkheid zoekt, dan is de weg naar een van de vertrouwensperonen de aangewezen route. Zo zorgen we dat u met vragen, ervaringen, nooit alleen staat.